Virkad gallerfilt till baby/barn.

Min "gallerfilt" blev väldigt populär och många undrade hur jag gjorde. Det finns en hel djungel av olika mönster man kan följa. Men jag tänkte dela med mig utav hur jag gjorde. Det är faktiskt enklare än man tror och har du inte virkar länge så klarar även du detta. Garn: Valfritt (jag använde garnet fiori). Virknål: Som passar garnet (jag använde strl 4.5). Garnåtgång: För mig gick det åt ca 5 nystan i olika färger samt ett nystan till ramen runt. fm= fastmaskor
lm= luftmaskor
st= stolpe sm= smygmaska

Okej, here we go!
Lägg upp ett jämnt antal luftmaskor (väldigt viktigt att det blir ett jämnt antal lm, jag lade upp 100lm om jag inte missminner mig + 6 extra lm så jag kunde vända och göra första st). Vill man så kan man göra 1-2 varv fm så kanske det blir ännu enklare att göra filten. När du har lagt upp antalet maskor + 6 extra lm så bred du vill ha din filt så gör du den första st i 6e maskan från nålen. Därefter gör du en lm, hoppar över en m och gör en st. Därefter fortsätter du göra en lm, hoppa över en maska och gör en st i maskan efter den du hoppade över varvet ut. Vändning: När du har gjort sista st/"gallert hålet" så gör du 4 stycken lm, vänder arbetet och börjar nästa varv genom att göra fösta st i andra maskan. Du ser var du ska göra st för det ska matcha med alla andra varv (så som på min filt). Min filt har 5 färger * 12 varv så jag har 60 varv. Byte av färg: Vill du byta färg så kan du byta efter var 12e varv. Bytet gör du enklast genom att göra följande: När du har gjort sista st på varvet och ska göra dom 4 luftmaskorna så fångar du upp den nya färgen och lm i den färgen och sedan fortsätter du att virka med den nya färgen. När du har gjort alla varv på filten så färster/syr/knyter du trådarna så inte dom går upp och hela filten delar sig. Ramen runt filten: Ramen runt om är valfri, vill man inte ha ramen så skippar man den, vill man ha ramen så kan man virka som man gjorde filten fast lite annorlunda. Du kan exempelvis göra såhär: När du ska börja virka ramen/kanten så lägger du upp 4lm, hoppar över en maska och gör en stolpe i maskan efter som du hoppade över och upprepar tills du kommer till ett hörn. När du kommer till ett hörn kan du göra 3lm istället för 4lm, upprepa tills du kommer till dom första 4lm du gjorde, där sluter du varvet med en sm. Varven efter forsätter du som jag skrev här ovanför men i varje hörn så gör du även 1 lm,1 st, 3 lm, och 1 st kring lm bågen (dom tre lm från förgående varv) upprepa tills du kommer dit du började och slut med en sm. Jag gjorde totalt 3 varv runt filten. :) Enklare än så är det inte. Hoppas ni förstår min beskrivning. Annars så kommenterar så löser vi det. :))


/ Tobbe Andersson

Följ mig på Instagram @Tobbeeza

Gillar

Kommentarer

Sofie
Sofie,
Wow, detta måste testas! Superfin! :)
sofuwu.blogg.se
Tobias "Tobbe" Andersson
Tobias "Tobbe" Andersson,
Tusen tack snälla du! :) Bara att testa, den är superlätt att göra, går relativt fort om man kan virka och blir hur fin, varm och gosig som helt! :)
tobbeandersson.blogg.se
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229